Bu konuda söyleyecek çok şeyim var, ama önce sizlerin düşüncelerini öğrenmek istiyorum:
Perakendede verimlilik deyince ne anlıyorsunuz?
Lütfen bu konu altında yorumlarınızla fikirlerinizi paylaşın, ben de sizin de katkılarınızla TAM DA BU DEVİRDE bu konuyu derinlemesine ele alayım
.
Perakendede verimlilik bana gore f(x)=musterinin harcadigi para / alisveris zamanı / (harcadigi para icerisinde gercekten ihtiyacı olan mala verdigi para) demek. Kısaca herhangi bir reklam yontemi kullanıp müşteriyi cektiniz musteri de isine yarayanın haricinde pek cok gereksiz şey aldı. Ev gittiginde kendini suclu hissedecek ve oraya ikinci defa gitmeyecektir. Dolayısı ile amac sureklilik saglamak olmalıdır. Sureklilik saglanırsa max verim de sağlanır.
40 yıl düşünsem aklıma gelmeyecek bir cevap Onur, ama bu da bize zaman zaman müşteriden ne kadar uzaklaştığımızı gösteriyor bence. Çünkü müşteri gözüyle baktığınızda gerçekten de verimlilik budur.
Perakende de verimlilik unsurlarından birisi de personeldir, uygun kalifiye personel seçimi ve bu personelin işletmeye kattığı değer önemlidir. Hizmet kalitesinde ki artış, karlılığı ve verimliliği tetikler.
Mehmet Bey, kesinlikle perakendede verimlilik unsurlarından biri personel, zaten formülün paydası da personel TL ya da personel çalışma saati oluyor genelde. Peki uygun, “kalifiye eleman seçimi” ve “katma değer” konularını açalım mı biraz? Acaba çalıştığımız kurumlarda eleman seçimi ve katma değer nasıl tanımlanıyor?
Kaan bey, ‘katma değer’ farklı sosyo kültürel kesimlerden gelen insanların bir hizmet üretimi aşamasında bireysel etkililik ve etkenlik durumlarının belirginleştirip işbirliği ve birlikte çalışma olgusuyla üretilen hizmete katkı sağlamaları diyebiliriz. Özellikle Üretim kültürü’nü, devamlılığı sağladıkça verimlilik kavramı gelişir
Cok guzel ozetlemissiniz Mehmet Bey, ancak Katma Deger’i ozellikle somutlastirmak istedigim icin biraz daha farkli bir acidan yaklasmak istiyorum: sizce perakendede calisan ornegin bir reyon elemaninin katma deger yaratma kriteri ne olmalidir? Ya da katma deger yaratmayan bir personeli nasil ayirt ederiz?
Bir reyon elemanı için kriterler;
işini sevmesi, sattığı ürün grubu hakkında etkin bilgi sahibi olması, müşteriye karşı tutumu, bireysel farklılıkların ekip çalışmasında etkin kullanımı, satış becerisi,gelişime karşı tutumu, işletmeye sağladığı katkı, başlıca kriterlerdir.
Genel olarak doğru, biraz daha düzenlemek ve netleştirmek gerekirse reyonda çalışan satış elemanının katma değeri satış yaptığı sürece vardır. Tabi ki SATIŞ YAPMAK dediğimizde müşterisini ve ihtiyaçlarını tanımak, ürününü, faydalarını, rekabet koşullarını ve piyasayı tanımak, mağazasını perakendecilik sistemini tanımak, ve reyon yapısını tanımak anlıyoruz. Bunun dışındaki idari işler, özel işler ve benzeri tüm SATIŞ DIŞI aktiviteler katma değer yaratmayan diğer faaliyetler olarak tanımlanabilir. Bu kapsamda en önemlisi günlük faaliyetler içinde katma değer yaratmayan ama gerekli faaliyetlerin müşteri teması gerekmeyen ya da kanuni mola sürelerinin gerçekleştiği zamanlara taşınması esastır.
Gelelim verimliliği nasıl ölçeriz ve nasıl arttırırız sorusuna?