Bir konu ne kadar konuşuluyorsa benim midem o kadar bulanıyor ne yazık ki? Aynı gazetede 4 saat arayla KDV artışı ile ilgili 2 haber çıkıyor:
– http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/21542699.asp
– http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/21544059.asp
İki haber de birbirinden 180C farklı yöne bakıyor. Aman lütfen yayın organının tutarlılığı ile ilgili bir soru işaretim olduğunu zannetmeyin. Sadece piyasanın konu ile ilgili olarak ne kadar derinlemesine etkilendiği ve beklenti içine girdiğini anlatmaya çalışıyorum. Yayın organı sadece farklı da olsa görüşleri aktarıyor.
Ama sonuç itibarı ile KDV konusu gündemde ısınmaya başladı. ÖTV bu sene Kasım ayını beklemeden çözüldü, tam bayram öncesi alkol zammı gelmiş oldu. Bunun etkilerini yakın zamanda piyasada gözlemleyeceğiz hep beraber. Ancak KDV’nin 1 puan bile olsa arttırılması çok daha büyük bir etki yaratabilir. İspanya’da KDV oranının %21’e kadar çıkmış olması gibi bir örnek de teşkil olduğu için aslında hükümetin bu konuda eli kuvvetli. Tabi tüketici de kriz istemiyor perakende de… Bu aşamada belki de piyasa fazla tepki bile vermeden KDV artışı olup geçecek.
Sonuç ne olursa olsun, nihai tüketicinin +%1 puan artıştan dolayı bütçesinin küçüleceğini, harcamalarının artacağını, tasarruflarının azalacağını görmek ve ona göre piyasayı izlemek önemli.
Buyrun yukarıda bahsettiğim haberlerden sonuncusu aşağıda:

Hükümetin açıkladığı son zamlardan sonra KDV’yi de yüzde 18’den 19’a çıkararak operasyona devam edeceği söylentilerini değerlendiren uzmanlar, bunun büyüme üzerinde olumsuz etkisi olacağını ve doğru bir adım olmayacağına dikkat çekti.
Hükümet tarafından atılacak böyle bir adımın iç talepte sıkıntı yaşayan ekonomiye daha fazla problem yaratacağına dikkat çekiliyor.
Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Taner Berksoy, büyümede yavaşlamanın başladığı bir noktada KDV oranındaki artışın doğru olmayacağını söyledi.
Berksoy, “Ekonominin yavaşlama sürecinde iktisat politikasının olabildiğince gevşek olması gerektiği kanısındayım. Bu bağlamda Merkez Bankası’nın son harketini olumlu görüyorum. Bütçe açığındaki artış da kısmen konjonktüre uygundur. KDV’ye getirelecek ek puan harcamalar üzerinden alınan önlemlerin daraltıcı etkisini öne çıkarır. Yavaşlamanın başladığı noktada doğru bir adım değildir.” dedi
Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Vahap Munyar da, bu KDV artışına başvurulması durumunda bunun vatandaş üzerinde güvensizlik etkisi yaratabileceğine ve büyüme üzerinde olumsuzluk yaratabileceğini söyledi.
Munyar şöyle konuştu: “Bütçe epey açık verdi. Bunu kapatmak için yeni kaynak yaratamayınca tek seçenek vergi artışlarıyla zam yapmak olarak öne çıktı. Bu da yeterli olmayabilir. Buradaki açmazlardan biri de şu; Türkiye bu yıl yüzde 4 büyümeyi planlamıştı. Ama hem Merkez Bankası frene bastı hem de piyasa koşulları nedeniyle büyüme beklenenden daha düşük geldi. Piyasa canlı olmayınca, büyüme olmayınca, vergi artmayınca KDV’de artış seçeneğine başvurulabilir. Ancak, bu vatandaş üzerinde bir güzensizlik dolayısıyla büyüme üzerinde bir olumsuzluk yaratabilir.”
Tartışma
Henüz yorum yapılmamış.